Cele mai raspandite animale de companie

În vremurile îndepărtate, relația oamenilor cu animalele era de pură exploatare: ele erau folosite la vânătoare și pentru hrană. Însă după apariția civilizației, oamenii au început să țină animale în casă, în special pentru companie.

Animalul de companie este un animal ținut de oameni pentru a trăi alături de ei în casa lor. „În casa lor” este o parte importantă a definiției: nu toate animalele domestice care trăiesc lângă oameni sunt animale de companie. Caii, de exemplu, nu sunt animale de companie în sensul strict al cuvântului, pentru că sunt mari și trebuie să trăască în grajduri, separat de locuința umană principală. Însă un iepure ținut într-o cușcă în curte poate fi considerat animal de companie.

Cei ce vor să țină un animal de companie trebuie să se asigure că animalul ales va satisface cel puțin câteva dintre următoarele criterii: să fie docil, să aibă o oarecare inteligență, să fie compatibil cu modul de viață uman și să ofere companie. Singurele animale de companie care nu îndeplinesc aceste criterii sunt cele ținute în acvarii, precum peștii tropicali (care deși sunt colorați și atractivi, nu sunt practic de companie), și cele din terarii, precum șerpii și păianjenii tropicali, aleși pentru exotismul lor.

Multe animale de companie sunt alese pentru atitudinea lor față de copii. Alți factori importanți în selecție sunt costul hranei, spațiul, mișcarea și atenția de care au nevoie.

Câinii

cainele - animal de companie
Câinii sunt animale de companie prietenoase, dar un cățeluș drăgălaș devine un câine matur care necesită mai multă hrană, spațiu și mișcare.

Câinii sunt probabil cele mai inteligente și mai dresabile animale domestice. Deși ei rămân printre animalele de companie preferate din lume, există indicii că popularitatea lor va intra în declin pe termen lung. Unul dintre principalele motive este că astăzi mulți oameni trăiesc în medii mai limitate decât trăiau în urmă cu numai 50 de ani. Orășenii, de exemplu, nu pot să țină câini dacă trăiesc la bloc sau nu au în apropiere parcuri care să asigure animalului spațiu de mișcare. În Marea Britanie, de exemplu, există acum aproximativ 6,65 milioane de câini, și pentru prima dată numărul lor a fost depășit de pisici.

Mulți câini de companie sunt corcituri, dar de departe cel mai popular câine de rasă este labradorul, un câine de vânătoare cu un temperament bun și un grad înalt de inteligență. Câinii sunt animale de haită, care învață ușor să se supună unui conducător de haită uman.

Ei pot să ofere companie, dar au nevoie la rândul lor de multă atenție. Aceasta dependență îi face să fie irezistibil de atrăgători pentru unii proprietari de animale de companie, dar îi face de asemenea să fie nepotriviți pentru cei care nu își pot face timp sau al căror mod de viață este prea imprevizibil pentru numărul necesar de plimbări zilnice.

Oamenii care nu pot să ofere acest angajament evită compania câinelui și aleg animale de companie care necesită mai puțină atenție și întreținere. Există o gamă largă de astfel de animale, fiecare cu atracția proprie.

Pisicile

Pisica - animal de companie
O pisicuță se transformă în scurt timp într-o pisică matură. Însă dimensiunea mai mică și caracterul independent al pisicilor fac ca ele să fie mult mai potrivite unui apartament mic, într-un mediu urban.
Popularitatea pisicilor variază de la o țară la alta. În Europa occidentală urbanizată și America de Nord există suficiente pisici domestice pentru a justifica industrii de servicii pentru animale, precum chirurgii veterinari și producătorii de conserve de mâncare pentru animale de companie. În unele orașe dens populate, populația de pisici atinge densitatea de până la 750 pe kilometru pătrat, iar în Anglia numărul lor depășește șapte milioane. În alte țări pisicile sunt tolerate, dar nu sunt considerate animale de companie.

Pisicile nu au nevoie de mișcare și fiind mai mici decât majoritatea câinilor, hrănirea lor este mai ieftină. Deoarece nu sunt animale de haită, pisicile sunt mai independente emoțional decât câinii. Dar ele interacționează bine cu oamenii, și – asemenea câinilor – sunt de obicei tolerante față de comportamentul copiilor mici. Toți acești factori le fac să fie animalele de companie preferate la oraș.

Peștii

Animalele de companie ținute în acvarii și terarii sunt atrăgătoare deaorece sunt plăcute la vedere și nu afectează restul căminului. Cele mai numeroase animale de companie sunt peștii. Cea mai populară specie este peștișorul auriu, o varietate de crap rezistentă și ușor de întreținut, domesticită la curtea dinastiei chineze Sung acum aproximativ 1.000 de ani. Peștișorii aurii domesticiți au ajuns în Japonia prin 1500 d.Hr. și au pătruns în Europa prin Portugalia la începutul secolului al XVII-lea.

Păsările

papagalii - animale de companie
Păsările ținute în colivie, ca acești peruși, sunt mai fericite în perechi. Ele sunt gălăgioase, vesele și colorate, și necesită un minimum de atenție, fiind astfel o companie bună pentru vârstnici.
Printre cele mai populare păsări de companie se numără perușii și diferitele cinteze, în special canarii și sticleții. Perușii sunt membri ai familiei papagalului ondulat. Ei au o lungime de aproximativ 18 cm și se găsesc în multe culori diferite. Deși perușii sunt păsări migratoare în sălbăticie, se pare că ei se adaptează foarte bine la viața în colivie și chiar se înmulțesc în asemenea medii limitate.

Cea mai cunoscută și populară dintre cele aproximativ 1.000 de specii de cinteze este canarul. Canarii sunt mai mici decât perușii, lungimea lor de obicei nu depășește 12 cm. Ei au fost înmulțiți selectiv în captivitate timp de sute de ani pentru obținerea varietăților cu cel mai frumos cântec și cele mai strălucitoare culori ale penajului. Sticleții sunt și ei foarte muzicali și ciripitul lor moale este ascultat cu plăcere de stăpânii lor.

Rozătoarele

rozatoarele - animale de companie
Rozătoarele sunt destul de mici pentru a fi ținute în cușcă, și pot fi primele animale de companie pentru școlarii tineri, care primesc responsabilitatea de a îngriji un animal.
Alte animale de companie populare sunt hârciogii aurii si cobaii. Aceste vietăți sunt rozătoare și au dinții incisivi în formă de daltă în partea frontală a fălcii superioare și inferioare. Acești dinți cresc pe toată durata vieții rozătoarelor și trebuie să fie uzați prin ros. Dacă rozătorul își pierde una dintre cele două perechi de incisivi, cealaltă pereche continuă să crească incontrolabil și în scurt timp animalul va muri.

Hârciogii aurii au corpul îndesat și coada scurtă; ei au de obicei o lungime între 7cm și 28 cm, și o blană moale, de culoare închisă saul gălbuie. Ei au pungi faciale pe care le folosesc pentru stocarea și transportul hranei.

Cobaii provin din America de Sud, unde erau crescuți pentru hrană. Au lungimea între 25 și 36cm și cântăresc între 500 și 1.500g. Cobaii sălbatici au blana brună sau cenușie, dar cei domesticiți au o gamă largă de culori.

Iepurii sunt în general considerați rozătoare, dar acestea din urmă au o singură pereche de incisivi superiori, în timp ce iepurii au două perechi. Iepurii aparțin ordinului Lagomorpha, care cuprinde și iepurele sălbatic; însă iepurii sălbatici sunt foarte rar ținuți ca animale de companie, în timp ce iepurii de casă se găsesc în mare număr de rase docile și atrăgătoare.

Alte animale

Broaștele țestoase sunt probabil mai puțin obișnuite ca animale de companie acum față de în urmă cu câțiva ani, datorită unei protecții mai stricte: inactivitatea lor și nevoia de a hiberna sunt elemente „descurajante”, și există legi stricte privind importul și vânzarea lor. Șerpii sunt atrăgători pentru unii; există multe varietăți neveninoase. Copiii pot să fie interesați de ținerea de insecte, iar păianjenii exotici, precum tarantulele, sunt și ei fascinanți pentru unii.

*surse foto: lucylifepets.com, nypost.com, deviantart.net, bp.blogspot.com, petcareinsurance.info, pet4home.co.uk.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest